Risk Makes Swedish News – Niornas Hjälp Får Australisk Bok Publicerad – Gd.se

Niornas hjälp får australisk bok publicerad

[TRANSLATION]

A year 9 class in IESG have been a ‘testing site’ for an Australian writer. Thanks to their help the book Risk about net safety is being published in July.

After Christmas last year the former class 8D had the chance to give feedback to author Fleur Ferris. Teacher Richard Duerden had contact with the author through a writing forum. He chose Risk and offered Fleur Ferris help from the class.

“Some students found the book a bit difficult, but many really loved it. A boy said to me that it was the first book he had ever liked- even if he thought it was more for girls,” says Richard Duerden.

Risk is a teenage novel about net safety. Two girls make contact with a guy online. One of the girls meets him in real life, but after the meeting disappears without trace. The students are conscious of how important net safety is.

“We are online every day and believe this kind of thing can’t happen to us, but you never know. I think it is great for schools to discuss the book and gain insight into the problem,” says Stina Berglund.

Even though the project was over a year ago, the year nines have had contact with the author. At the end of year 8 they sent in their thoughts and opinions. Publisher Random House Australia were made aware of how the book affected the teenagers. Now Risk will be published in July.

“It is exciting to influence the outcome of a real book. It’s not often we are able to see a book before it has been published,” says Alice Wiksten.

For some students the project has set in motion future dreams.

“It has been really inspiring for me for I love to write. At first the author was unsure if the book would get published, but now it’s going really well for her. So I hope to get published too,” says Emma Garcia Strid.

In less than a month classs 9D will have finished at IESG, and for many of them it is bittersweet. But Stina Berglund is happy with the opportunities the school has given her. “I am very grateful for this experience. And it feels really special to find my name in the author’s acknowledgments.”

[ARTICLE]

Niondeklassen i Internationella Engelska Skolan blev bollplank för en australisk författare. Tack vare deras hjälp kommer boken Risk om nätsäkerhet att släppas i juli.

Efter jul förra året fick dåvarande klass 8D chansen att ge feedback till författaren Fleur Ferris. Läraren Richard Duerden hade haft kontakt med författaren på ett skrivforum. Han fastnade direkt för Risk och erbjöd Fleur Ferris hjälp från sin klass.Vissa elever har haft svårt för boken, men många har verkligen älskat den. En kille sa till mig att det var den första boken han hade gillat – även om han tyckte att den var mer för tjejer, säger Richard Duerden.Risk är en ungdomsroman om säkerhet på nätet. Två tjejer inleder kontakt med en kille på en hemsida. En av tjejerna träffar honom i verkliga livet, men efter mötet försvinner hon spårlöst. Eleverna är medvetna om hur viktigt det är med nätsäkerhet.Vi är på nätet varje dag och man tror att sånt här inte kan hända en själv, men det vet man ju aldrig. Jag tror det kan vara bra för skolklasser att diskutera boken och få en inblick i problemen, säger Stina Berglund.


 Även om projektet startade för snart ett år sedan, så har niorna haft ständig kontakt med författaren. I slutet av åttans termin skickade alla in dokument med sina tankar och åsikter. Bokförlaget Random House Australia fick upp ögonen för boken – de uppskattade att materialet utformats efter ungdomarnas åsikter. Nu är det klart att Risk publiceras i juli i år.

Det är spännande att kunna påverka hur en riktig bok ska bli. Det är inte ofta man får ta del av ett manus innan det har släppts, säger Alice Wiksten.

För vissa elever har projektet satt igång framtidsdrömmarna.

Det här har varit väldigt inspirerande för mig eftersom att jag själv älskar att skriva. Först var författaren ganska osäker på om boken skulle komma ut, men nu har det gått jättebra för henne. Så jag skulle kanske kunna bli publicerad någon gång också, säger Emma Garcia Strid.

Om bara någon månad slutar klass 9D på Internationella Engelska Skolan, och för många känns det bitterljuvt. Men Stina Berglund är glad över möjligheterna som skolan har gett henne.

Jag är väldigt tacksam över allt jag har fått uppleva här. Och det känns väldigt speciellt att hitta sitt namn i författarens tack.

Effie Karabuda

026-15 96 62effie.karabuda@gd.se

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/niornas-hjalp-far-australisk-bok-publicerad

Dela på facebook

Dela på twitter

Eric C. Wilder